Verden er ikke helt åben – endnu
Mens coronapandemien ikke fylder alverden herhjemme eller generelt i Europa, så er der stadig restriktioner, som danske virksomheder bør forholde sig til, når de skal sende medarbejdere ud i verden. Specielt Kina er en udfordring, mens en frisk, negativ PCR-test er god i mange andre tilfælde.
Som det seneste indlæg her på bloggen kommer ind på, så er coronapandemien fortsat en faktor, som danske virksomheder med internationale forbindelser er nødt til at tage i betragtning, når medarbejderne skal sendes afsted til kunder og samarbejdspartnere i udlandet.
Billedet er dog stærkt varieret afhængigt af, hvor man retter kikkerten hen. Her i Europa er alle rejserestriktioner relateret til Covid-19 mere eller mindre væk, men det er langt fra tilfældet andre steder i verden.
Det gælder ikke mindst i Kina, hvortil Udenrigsministeriet i skrivende stund fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele landet. Rådet er som udgangspunkt rettet mod turister, og ministeriet bemærker også selv, at ”Vigtige forretningsrejser (…) kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.”
Stribevis af danske virksomheder har produktion og vigtige forbindelser i det store land, men med nogle muligheder for at rejse til – og også rundt internt i – landet, der lige nu er stærkt begrænsede, så skal man som erhvervsrejsende i den grad planlægge sit besøg omhyggeligt.
I den forbindelse er en frisk og topkvalificeret PCR-test uundværlig. Der er således test- og dokumentationskrav i forbindelse med indrejse i Kina, som betyder, at man uanset vaccinationsstatus skal kunne fremvise to negative PCR-tests; én test taget indenfor 48 timer og én test taget indenfor 24 timer før boarding i stedet for én PCR og én IgM-antistoftest. Disse er også nødvendige for at kunne søge om den påkrævede HS/HDC QR-kode.
Selv med alt dette på plads kan man – også som fuldt vaccineret – stadig risikere at blive underlagt hospitalsisolation med krav om yderligere tests. Hospitalsisolation kan forekomme sporadisk, oplyser UM, og med en varighed på adskillige dage, inden man skal i obligatorisk statskontrolleret hotelkarantæne.
Inden man overhovedet når så langt, skal man dog søge om tilladelse til indrejse for erhvervsrejsende. Det kan i særlige tilfælde lade sig gøre, hvis det vurderes af kinesiske myndigheder, at man har nødvendige økonomiske, handelsrelaterede, videnskabelige eller teknologiske aktiviteter. For mere information henviser UM til den kinesiske ambassades hjemmeside.
Testkrav i andre lande
Anderledes overskueligt ser det ud, hvis turen går vestpå til et andet, ekstremt vigtigt marked for mange danske virksomheder, nemlig USA. Som udgangspunkt er det eneste krav for indrejse til landet, at man er fuldt vaccineret, med enkelte undtagelser (børn under 18 år, amerikanske statsborgere og personer med permanent opholdstilladelse).
Ikke desto mindre anbefaler de amerikanske sundhedsmyndigheder (CDC) at man overvejer at lade sig teste så tæt på afrejsen til USA som muligt, det vil sige ikke mere end tre dage før man tager af sted. De anbefaler desuden, at man medbringer printede versioner af al dokumentation.
Et andet stort produktionsland for mange danske virksomheder er Indien, og her er reglen, at man forud for afrejse bør uploade en negativ RT-PCR-test, der skal være taget inden for 72 timer før afrejse. Er man fuldt vaccineret kan dokumentation for dette dog være nok, men et negativt testresultat vil uden tvivl være godt at have i baghånden.
UM oplyser desuden, at to procent af alle rejsende stikprøvetestes for COVID-19 ved ankomsten til Indien, men at man dog gerne må forlade lufthavnen inden testresultatet foreligger. Her vil en frisk test fra Airport Doctor være et godt supplement.
I Mellemøsten er De Forenede Arabiske Emirater en vigtig handelspartner for mange dele af dansk erhvervsliv, og her er der testkrav i spil, hvis man hverken er vaccineret eller tidligere smittet. I så fald skal man kunne forevise negativ PCR-test, der ikke er ældre end 48 timer fra afrejsetidspunktet.
Også i Japan er der testkrav for at komme ind i landet. Alle rejsende skal således medbringe et coronatest-certifikat for en negativ test, der er taget indenfor 72 timer før afrejse til Japan. Bemærk at de japanske myndigheders standardformular skal udfyldes af test-stedet. Det kan Airport Doctor naturligvis håndtere. Erhvervsrejsende skal desuden ansøge om visum til indrejse via den japanske ambassade i Danmark, som blandt andet kræver, at man er blevet inviteret af et firma eller en organisation i Japan.
Lidt nordpå, i Sydkorea, er der krav om en PCR-test maksimum 48 timer før boarding eller en Rapid Antigen Test (RAT) på en sundhedsklinik/hospital maksimum 24 timer før boarding. Testresultatet skal gerne udprintes og medbringes i flere eksemplarer.